Μάθε μπαμπά μου να χορεύεις

Στη συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με την ενασχόληση των παιδιών με τον παραδοσιακό χορό, τώρα θα ασχοληθούμε με τους ενήλικες και ειδικότερα με αυτούς που ξεκινούν την ενασχόλησή τους με αυτόν κάπως «αργά».

«Γιατί άνθρωποι που δεν έχουν ξανασχοληθεί με τον χορό τον προτιμούν;»

«Τι έχει να τους προσφέρει ο χορός;»

«Γιατί ξεκινούν σχετικά αργά αυτή τη δραστηριότητα;»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αποποινικοποίηση του παραδοσιακού χορού, δηλαδή αυτός που χορεύει παραδοσιακά δεν είναι ούτε «βλάχος» (με την έννοια του άξεστου χωριάτη) ούτε χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Η δική μου γενιά είναι η μεταβατική γενιά που δεν ντρέπεται να πεί «ναι, χορεύω παραδοσιακά». Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση κάποιοι άνθρωποι έδωσαν μάχη και συνεχίζουν να την δίνουν…ο καθένας από το μετερίζι του.

Ποιοί είναι λοιπόν οι ενήλικες που ασχολούνται με τον παραδοσιακο χορό;

Είναι εκείνοι που τον αντιμετωπίζουν ως ένα είδος γυμναστικής… τους είπε ο γιατρός πρέπει να ξεκινήσεις κάποιου είδους άσκηση και επειδή δεν τους αρέσει το γυμναστήριο, ούτε η zumba, διάλεξαν τον παραδοσιακό χορό. Ακόμα υπάρχουν εκείνοι που πήραν σύντάξη (από τους τελευταίους στην Ελλάδα!) και ήθελαν να «γεμίσουν» τον χρόνο τους με δραστηριότητες και διάλεξαν τον παραδοσιακό χορό. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που τους είπε ο φίλός/η τους ότι «έλα στο σύλλογο της γειτονιάς που κάνουμε χορό είναι νέος/α ο/η δάσκαλος/α, πάμε και εκδρομές καμιά φορά».

Γιατί όμως; 

  1. Γιατί πρώτον και κυριότερο ο παραδοσιακός χορός είναι μια δραστηριότητα που αξίζει τα λεφτά της. «value for money» που λέν’ και στο χωριό μου!
  2. Είναι ένα είδος άσκησης που συνδυάζει τόσο την εκγύμναση του σώματος όσο και του νου, δηλαδή και γυμναστική και ψυχαγωγία.
  3. Είναι μια δραστηριότητα που έχει αποτελέσματα στην κοινωνική ζωή του καθενός. Τι θέλω να πω, ότι αυτά που θα μάθεις σε μια αίθουσα διδασκαλίας μπορείς να τα εφαρμόσεις άμεσα από μια γιορτή σε κάποιο σπίτι, σε ένα μαγαζί με μουσική μέχρι και στο πανηγύρι του χωριού.
  4.  Αποτελεί μια σχετικά «εύκολη» δραστηριότητα με άμεσα αποτελέσματα. Μπορείς δηλαδή να έχει πολύ άμεσα αποτελέσματα και να νιώσεις το αίσθημα της ικανοποίησης.

Σε γενικές γραμμές ο χορός είναι μια σχετικά προσιτή δραστηριότητα που σου προσφέρει εκτός από ατομικά και ομαδικά οφέλη. Είναι ταυτόχρονα ατομική γυμναστική και βελτίωση, δημιουργεί όμως και συναισθήματα όπως η ομαδικότητα και η συντροφικότητα. Όπως είπαμε και για τα μικρά παιδιά έτσι ισχύει και για τα «μεγάλα». Ο χορός δημιουργεί το συναίσθημα «του ανήκειν». Γεγονός που στις μέρες μας το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη.

Χορέψτε λοιπόν, γιατί εκτός από το σώμα σας το έχει ανάγη και το «εγώ» σας…

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *