Παράδοση…σήμερα!

Αναφορικά…

Παράδοση (tradition): Παρόλο που ο όρος είναι αόριστος, η παράδοση μπορεί να οριστεί ως τα στοιχεία εκείνα του λαϊκού πολιτισμού που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και μεταδίδονται προφορικά απο γενιά σε γενιά.

Χορός (dance): Ο χορός αποτελεί μια μορφή ανθρώπινης συμπεριφοράς που αποτυπώνεται μέσω της κίνησης και που εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους ανά περίπτωση. Ο χορός με τη σειρά του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής δομής ενός πολιτισμικού επικοινωνιακού συστήματος.

Παραδοσιακός χορός (traditional dance): Είναι ο χορός που διαμορφώθηκε και υιοθετήθηκε από κοινωνικές ομάδες και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συγκεκριμένης ομάδας. Μεταδίδεται άμεσα από τη μια γενιά στην άλλη με παραδοσιακές διαδικασίες, ενώ υπόκεινται σε δημιουργική αξιοποίηση.

Το τρίπτυχο (μουσική-χορός-τραγούδι) στην λαϊκή παράδοση ήταν άρρικτα συνδεδεμένο. Σήμερα, παρόλο που η αστική κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη παραδοσιακή και τα τρία συστατικά στοιχεία του ζουν και εξελίσσονται. Αυτό συμβαίνει γιατί η παραδοσιακή μουσική, ο παραδοσιακός χορός και το παραδοσιακό τραγούδι δεν αποτελούν παγιωμένη εικόνα ή μουσειακό είδος αλλά αποτελούν στοιχεία της «ζώσας παράδοσης». Και αυτό γιατί αυτή η «ζώσα παράδοση» βιώνεται ακόμα και σήμερα μέσω των πανηγυριών, των τοπικών γιορτών αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων που ασχολούνται με αυτή. Βρίσκεται σε όλους εκείνους που μέσω αυτής μπορούν ακόμα και σήμερα να εκφραστούν. 

Χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς, αγάπησε σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ, τραγούδα σαν να μην ακούει κανείς, ζήσε σαν είναι ο παράδεισος στη γη.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *