“Αιγάλεω: Ιστορίες και θύμησες … Ταξιδεύοντας με μία φωτογραφία”

Λίγα λόγια για την παράσταση “Αιγάλεω: Ιστορίες και θύμησες … Ταξιδεύοντας με μια φωτογραφία”:

Το Αιγάλεω αποτελεί μια πολυπολιτισμική συνοικία που κατοικήθηκε από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες σε διάφορες χρονικές περιόδους. Στην απογραφή του 1920 αναγράφεται ο οικισμός του “Πυριτιδοποιείου” με 147 κατοίκους, εργάτες κυρίως από την Πελοπόννησο.

Η γέννηση της πόλης μας σημειώνεται μετά τη Μικρασιατική τραγωδία όταν καταφθάνουν ελληνικοί πληθυσμοί από την Εγγύς Ανατολή, όπως Μικρασιάτες και Πόντιοι καθώς και Χριστιανοί Ορθόδοξοι Ασσύριοι. Το 1934 αναγνωρίζεται από το κράτος η “Κοινότητα Αιγάλεω”.

Αργότερα, στο πλαίσιο της εσωτερικής μετανάστευσης αναζητώντας δουλειά στα καμίνια, στο πυριτιδοποιείο και τα γύρω εργοστάσια καταφθάνουν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Κρητικοί, Φλαμπουριώτες (Σέρρες), Θερμιώτες (Κύθνο), Χιώτες, Μυτιληνιοί, Ηπειρώτες.

Οι πληθυσμοί αυτοί συγκροτούν ένα πολιτισμικό μωσαϊκό που αναδιαμορφώνεται συνεχώς στον κάθετο άξονα του χρόνου και τον οριζόντιο άξονα του τόπου. Το μουσικοχορευτικό αυτό αποτύπωμα θέλουμε να αναδείξουμε με σεβασμό στην παράστασή μας παρουσιάζοντας χορούς και δρώμενα από τις μικροτοπικές αυτές κοινότητες μετά από συνεχή ευγενή επικοινωνία με τους αντίστοιχους συλλόγους του δήμου μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρωγοί σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι οι εθνοτοπικοί σύλλογοι του Αιγάλεω:

  • Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνιές»
  • Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση»
  • Ένωση Ποντίων Αιγάλεω
  • Σύλλογος Απανταχού Φλαμπουριωτών Σερρών
  • Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
  • Σύνδεσμος Δρυοπιδέων Κύθνου (Θερμιά) και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μέριχα Κύθνου

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, Δημοτικό θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο)
‘Ωρα: 20:00

Συνδιοργάνωση: Δήμος Αιγάλεω και Αρχείο Ιστορίας για το Αιγάλεω (Α.Ι.Γ.Α.)

Μεγάλοι χορηγοί:  Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, Mougios Auto Parts, Indigo, Ε. Τσεγγελίδου Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Χορηγοί: Ορθοδοντικός Μαριφαίη Βελέντζα, Rotella Kids, Ρακάδικο-Εστιατόριο «Τα Αχλάδια», Ωδείο Αναγέννηση, ETAM Travel, ΑΟ Ζέφυρος, Παραδοσιακοί Λουκουμάδες Μπαλατσούρας, Χοροέκφραση Dance Studio, Σκλαβενίτης

Χορηγός επικοινωνίας: Λυχνία Print & Packaging House