Τέχνη ή Επιστήμη

Βλέποντας ένα τέτοιο βίντεο λες «αμα το ’χεις μέσα σου… δεν χρειάζεται να σε διδάξει κανένας…». Είναι όμως έτσι;

Σε αυτή τη βάση και με την μικρή εμπειρία μου ως δάσκαλος χορού έχω ακούσει πολλά:

«Ο χορός δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη».

«Ο χορός δεν διδάσκεται, είναι τέχνη και οι τέχνες δεν διδάσκονται».

«Ο χορός είναι τρόπος έκφρασης και για να εκφραστείς δεν χρειάζεσαι δάσκαλο».

Τεράστιο ερώτημα και πεδίο αντιπαράθεσης που δεν μπορούμε έτσι απλά να το λύσουμε. Ένα πράγμα μπορούμε σίγουρα να κάνουμε, να πούμε ότι ο χορός είναι ένα είδος τέχνης και σαν αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται, όμως γιατί μια τέτοια τέχνη να μην μπορούμε να την γράψουμε, να την διδάξουμε, να την μελετήσουμε; Γιατί δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε «επιστημονικά»; Ποιό είναι το κακό που περιέχει η λέξη επιστήμη;

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μουσική. Η μουσική δεν είναι τέχνη; δεν γράφεται; δεν διδάσκεται; γιατί όχι και ο χορός; Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο. Αυτού του είδους οι τέχνες είναι αντικείμενο διαμάχης για το αν θα πρέπει και με ποιον τρόπο μελετώνται, να καταγράφονται και να διδάσκονται. Η δυσκολία στο χορό άπτεται στο όργανο που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, στη μουσική χρησιμοποιείς ένα μουσικό όργανο, στο χορό αυτό το όργανο είναι το ίδιο μας το σώμα, για αυτό και ο χορός είναι ξεχωριστός σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος τέχνης.

Προσωπική άποψη: 

Ο χορός είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, τόσο τεχνική όσο και συναίσθημα… Γενικά η επιστήμη έχει εξελιχθεί και ο χορός με τη μουσική αποτελούν δυο ξεχωριστές και πολύ σημαντικές επιστήμες. Και για να σας προλάβω… είναι από αυτές τις επιστήμες που δεν σώζουν ζωές αλλά τις βοηθούν να γίνουν καλύτερες.

Τα έχει πεί και η Μαρία… 

http://www.topoikaitropoi.gr/blog/chorepse-ellinika-ke-dioxe-agchos-makria/

Για αυτό το λόγο η μουσική πρέπει να παίζεται και ο χορός να χορεύεται…

Similar Posts